Kevés paprikafajta tudja azt íz és erő tekintetében, mint a Trinidad Moruga Skorpió. Amikor 2012-ben először végeztek precíz méréseket az erősségére vonatkozóan, a számok egyértelműen beszéltek. Az átlag 1,2 millió Scoville egység volt, néhány kiugró példánynál pedig elérte, sőt meghaladta a 2 milliót is. Abban az időszakban ez volt a csúcs, azóta pedig még mindig az élmezőnyben szerepel.
Honnan ered ez a Trinidad Moruga Skorpió?
A Capsicum chinense nemzetségbe tartozik, ugyanabba, amelyhez a habanero vagy a ghost pepper is. A termések átmérője pingponglabda nagyságú, felületük pedig markánsan redőzött, szinte összegyűrődött benyomást kelt.
A legszembetűnőbb jellemző a paprika alján található hegyes kis nyúlvány. Ez a skorpió fullánkjára hasonlít, innen ered az elnevezés is. Kezdetben zöld, majd narancsos tónusúvá alakul, végül élénk, intenzív vörösre fordul. Léteznek sárga és csokoládébarna változatok is, amelyek ízvilágában finom árnyalatbeli különbségek mutatkoznak.
Moruga egy néhány ezer fős település Trinidad délkeleti oldalán. Itt laknak azok az emberek, akiknek köszönhető, hogy ez a paprika elindult a globális sikere felé. Bár már régóta ismerték a helyiek, csak a kétezres évek elejétől kezdve kapta meg az nemzetközi elismerést.
Wahid Ogeer helyi földműves volt az első, aki észrevette, hogy egyik növénye szokatlanul erős termést hoz. A paprikák vörösek voltak, és ahogy értek, egyre koncentráltabb kapszaicint tartalmaztak. A magokat megosztotta Marcel Rodriguez ismerősével, és ettől kezdve egyre többen próbálkoztak a termesztéssel.
A New Mexico állami egyetem Chile Pepper Institute kutatóintézete 2012-ben hivatalos méréseket végzett. Ettől kezdve a Guinness Rekordok Könyvében is szerepelt, bár egy évvel később a Carolina Reaper átvette a címet 2,2 millió Scoville értékkel. Ettől még a Moruga extrém kategóriába tartozik.
A fokozatosan kialakuló csípősség extrém kalandoroknak
Különleges sajátossága a Trinidad Moruga Skorpiónak, hogy nem azonnal kezd hatni. Ezzel szemben áll a legtöbb más chili, például a jalapeño, amely azonnal égető érzést okoz. A Moruga hatása lassan épül fel.
A kapszaicin molekula nem kizárólag a mag környezetében található, hanem a paprika húsában is egyenletesen eloszlik. Ezért az érzés fokozatosan terjed. Első pillanatokban még nyugodtnak érezzük magunkat, aztán néhány másodperc múlva erősödik a hatás. Paul Bosland, az intézet igazgatója ezt így foglalta össze: „Beleharapsz, és először rendben van. Aztán fokozódik, és nem áll le. Igazán kellemetlen tud lenni.”
Az illata azonban kellemesen meglepő. Érett gyümölcsök, esetleg őszibarack, és valami édeskés, füstös jegy. Ez teszi vonzóvá a konyhákban, mert a csípősség mellett gazdag ízprofilt is nyújt.
Milyen típusai ismertek?
A Trinidad Moruga Skorpió Red az alapváltozat, piros színű, amely a rekordot is beállította. 1,2-2 millió Scoville között mozog.
A Moruga Yellow hasonló intenzitású, ám sárga. Az aromája tropikusabb, ananászos, néha vaníliás jegyekkel. 1,5-2 millió Scoville.
A Moruga Chocolate a barna verzió. Íze földesebb, dohányos árnyalatokkal. Valamivel gyengébb, de még így is bőven 1 millió Scoville felett.
A Trinidad Skorpió Butch T egy korábbi változat, amelyet Butch Taylor nemesített. 2011-ben ez volt a rekorder 1,46 millió Scoville-lal, majd egy évvel később a Trinidad Moruga Skorpió vette át tőle a címet. Genetikailag vannak közöttük különbségek, bár gyakran keverik őket.
Hogyan a használjuk a Trinidad Moruga Skorpió paprikát a konyhában?
Profi körökben rendkívül óvatosan bánnak ezzel a paprikával. Egy darab termés, ha eltávolítjuk a magokat és a belső hártyát, elég négy liter szósz vagy csatni fűszerezéséhez. Ennél nagyobb mennyiség felesleges lenne.
Karib-tengeri konyhákban előfordul, hogy egy szeletet tesznek a raguba, majd tíz perc múlva kiveszik. Ez elég ahhoz, hogy az étel átitatódjon, anélkül hogy ehetetlen lenne.
Néhány kézműves sörfőzde fagyasztva porlasztja. Fél gramm elég öt gallon sörbe, hogy kellemesen csípős utóízt kapjunk. Otthoni szószok címkéin általában szerepel a figyelmeztetés, miszerint cseppenként adagoljuk. Ez valóban komoly útmutatás, nem csupán marketing.
Ha szeretnénk megkóstolni ezt a paprikát szósz formájában, de kerülnénk a balesetveszélyes helyzeteket, érdemes megnézni a chilion.hu weboldalon elérhető Moruga Skorpió chiliszószt. Úgy készült, hogy ne legyen életveszélyes, ugyanakkor megőrizze a páratlan aromát és erőt.
Hasznos tippek az otthoni termesztéshez
Magyarországon is nevelhető a Trinidad Moruga Skorpió, azonban érdemes néhány alapvető tudnivalót figyelembe venni.
A növény hőigényes. 20 Celsius fok alatti hőmérsékleten lassul a fejlődése. Nyáron azonban kint is pompásan prosperál, amennyiben biztosítjuk a bőséges napfényt és vízellátást.

A mérete nem elhanyagolható. Ha talajba ültetjük, akár másfél méter magasra is nőhet, és széltében is terjeszkedik. Konténerben tartva kisebb lesz, általában egy méter körüli magasságot ér el.
Számtalan termesztő szerint a stressz fokozza a kapszaicin-koncentrációt. Ha időnként enyhén kiszárad a közeg, vagy tápanyagdús trágyát alkalmazunk, a termés intenzívebb lesz. Ez opcionális, ám aki a lehető legerősebb paprikát szeretné, érdemes kipróbálnia.
A betakarításhoz védőfelszerelés szükséges. Gumikesztyű minimum, de célszerű védőszemüveget is viselni. A kapszaicin a bőrön át is felszívódik, és ha az arcunkat vagy a szemünket érintjük, rendkívül kellemetlenné válhat. Levegőben is terjed, ha egyszerre sok paprikát dolgozunk fel.
A népszerűsége nem múlik
Karib néphagyomány szerint egy csipetnyi őrölt Moruga rummal keverve mindenféle bajra jó, legyen szó ízületi fájdalomról vagy egyéb problémákról. A tudomány valóban kimutatta, hogy a chili számos pozitív egészségügyi hatással bír, noha a kutatások rum nélkül zajlottak.
Ma a Carolina Reaper a hivatalos rekorder, és létezik egy Pepper X nevű fajta is, amely még intenzívebb lehet. Ennek ellenére a Trinidad Moruga Skorpió töretlen népszerűségnek örvend. Videóplatformokon milliós megtekintéseket generálnak azok a tartalmak, amelyekben valaki megpróbál egy teljes paprikát elfogyasztani. Chili fesztiválokon percek alatt elkapkodják a limitált szériás Moruga termékeket.
Morugában, a helyi faluban továbbra is árusítják a friss paprikákat az útszéli standokon. Turisták vásárolnak belőlük emlékként, vagy pusztán kíváncsiságból. A helyi termesztők büszkeséggel emlékeznek arra, hogy az ő településükről indult.
A Moruga nem veszített erejéből attól, hogy már nem ő tartja a csúcsot. Továbbra is a szuperforró kategóriába tartozik, és aki a csípős ételeket komolyan veszi, annak mindenképpen érdemes megismernie. Elég erő van benne ahhoz, hogy komoly kihívást jelentsen, miközben az aromája is gazdag, messze túlmutat az egyszerű csípősségen.

