Xbox One X vagy PlayStation 4 Pro? Melyiket válasszam?

A címben felvetett kérdésre a PC gamerek persze rögtön rávágják, hogy egyiket se, inkább játsz PC-n. Azonban a konzolon játszó tömegeknek ezzel biztos nem értenek egyet és ez érthető is, mivel megvannak az előnyei a konzoloknak is. Egyik jelentős előny, hogy jóval kevesebbet kell rákölteni egy profi konzolra, mint egy profi gamer PC-re. Ez pedig kicsiny hazánkban nem egy elhanyagolható szempont. Míg a jelenleg legdrágábbnak számító Xbox One X konzolok 160ezer körül mozognak, addig egy hasonló tudással bíró PC akár 4-500ezerbe is belekerülhet. Emellett léteznek PS4 exkluzív játékok, amelyeket bármennyire is szeretnénk, soha nem fogunk tudni PC-n játszani.

A Sony és a Microsoft konzoljai azóta vetekednek egymással, mióta mindkét cég gyárt konzolokat. A jelenlegi PS4 és Xbox One generáció előtti időszakban a PS3 és Xbox 360 csatájából egyértelműen a Microsoft gépe jött ki nyertesen, toronymagasan vezetve az eladási ranglistát. A generációváltás azonban abszolút megfordította a helyzetet és az új generáció első gépeinek eladási mutatói egyértelművé tették, hogy a Microsoft valamit nagyon elszúrt a PlayStation 4 átvette a vezető szerepet. Ezután ugye jöttek sorban a fejlesztések, de valahogy csak nem tudta az Xbox One visszanyerni a népszerűségét. Az újabb széria, az Xbox One X azonban már végre tényleg elég jól sikerült ahhoz, hogy érdemes legyen összehasonlítani a PlayStation 4 Pro-val.

Az Xbox One X fejlesztői nem szerencsejátékos típusok, a konzol műszaki paramétereit tekintve olyan erős lett, hogy simán ráver a PlayStation Pro konzolra. Egyetlen szépséghibája az, hogy a teljesítménykülönbség akkor jön csak ki igazán, ha rendelkezünk hozzá megfelelő tudású televízióval (4K felbontás és HDR 10). Ha egy ilyen televízióval van összekötve az Xbox One X, akkor olyan látványt, játékélményt kapunk, ami egyszerűen verhetetlen és ezért simán megéri kiadni azt az összeget, amennyibe egy ilyen konzol kerül. Ez eddig szép is lenne, azonban annyira sokáig kullogott az Xbox One a PlayStation 4 mögött, hogy exkluzív játékok gyakorlatilag csak PS4-re íródtak, Xbox One-ra csak multiplatform játékok érhetők el. Na és itt értünk el ahhoz a ponthoz, ami miatt egyelőre még mindig sokan inkább a Sony konzolját választják.

A PlayStation 4 Pro megvásárlásával ugyanis rengeteg exkluzív játék megvásárlása előtt nyílik meg az ajtó. Említhetnénk itt az Uncharted sorozatot, vagy a Horizon: Zero Dawn-t, esetleg a The Last of Us Remastered játékot, de ezeken kívül is több olyan, csak PS4-re íródott játék van, amelyet kár lenne kihagyni. Így, ha ezekkel akarsz játszani, akkor maradj a PlayStation 4 Pro-nál!