Nem csökkennek a lakásárak a KSH szerint

Októberben az ingatlan témával foglalkozó szaksajtót az a hír rengette meg, hogy egy hosszú időszak után annak mutatkoznak jelei, hogy esnek az ingatlanpiaci árak.

 

Biztatóak voltak az első jelek

 

 

 

A Központi Statisztikai Hivatal ugyanis ez év első felében, a legelső bejövő adatok alapján azt prognosztizálta, hogy megindult a lefelé haladás az árak terén.

A végleges statisztikai adatok azonban, mint most a napokban kiderült, ezt nem támasztják alá.

 

Az első információk szerint 2017 második negyedévében már nem voltak olyan magasak az eladási árak, mint az első negyedévben.

Ez egy több éves meredek emelkedés végét jelentette volna. Az egész országot tekintve 2014, a fővárosi árak tekintetében 2013 második fele óta lehet megfigyelni egy drágulási folyamatot.

Sokakat ért ez sokként, főleg azokat, akik saját használatra vennének ingatlant, és az elszálló árak miatt ez a tervük meghiúsult, vagy parkolópályára került.

Ám nem példa nélküli ez a jelenség. 2003 és 2008 közt már egyszer csúcson volt a drágulás, csak utána bekövetkezett egy komoly visszaesés, ami után lényegében ugyanoda kapaszkodnak fel az árak. Vagy még tovább?

 

Külföldi befektetők, Airbnb, szuper hitelek

 

Sokan azt a pontot várják most, ahol nincs több kereslet, ami ‘pumpálná’ a növekedést. Mivel azonban nemzetközi viszonylatban Budapest még mindig egyáltalán nem drága, a környező országokhoz képest sem, ezért áramlanak ide az ingatlanbefektetők.

Az is fenntartja a befektetési célú vásárlást, ami ‘elszívja’ a civil vevők elől a megvehető lakásokat, házakat, hogy alig van más, hasonlóan kifizetődő befektetési lehetőség.

Szintén keresletnövelő tényező az Airbnb lakáskiadás, ami még mindig nagyon fut itthon, bár nemzetközi példák azt mutatják, a szállásadó szakmánál, a városvezetéseknél, és a szomszédoknál is megvan a türelmi határ, amit lassan átlépnek a pár éjszakás vendégek.

A szárnyaló árakat pedig segíthet sokaknak megfizetni az, hogy a lakáshitelek viszont hihetetlenül kedvezőek.

Mindez azt eredményezi, hogy igen nehéz megállapítani, mikor indulnak el lefelé az árak.

 

Az új lakásokért bármennyit

 

Megfigyelhetők azért jelek arra, hogy a vevői oldal nem tudja már annyira dinamikusan követni az elszállt eladói oldalt.

A használt lakások terén a KSH adatai szerint a kisebb értékű ingatlanok felé tolódott el az arány, elsősorban ezek keltek el.

Az új lakások terén ragaszkodnak a vevők a minőséghez, itt magasan emelkedtek az árak: a 2016-os adatokhoz képest 8,2 százalékkal, 2015-höz képest 19,5 százalékkal.

Magában a 2017-es félévben is drágulás mutatkozott, 3 százalékkal többet kell fizetni az ingatlanokért.

Az új lakások terén csak annyi biztató jel mutatkozik, hogy enyhült az árnövekedés.

 

Mindez azt vetíti előre, hogy a vevők egyre inkább kompromisszumokat kötnek, és egyre kevésbé fogják kifizetni azt az árat, amit az eladói fél szeretne. Ez lassuló emelkedést, majd stagnálást fog előbb-utóbb hozni a szakértők szerint.