Melyik számlázó programot válasszam?

A számlatömbökbe való körmölgetés helyett egyre több vállalkozó dönt úgy, hogy számlázó programot kezd el használni. Mivel azonban elég sokféle számlázó program van már a piacon, így elsőre nehéz vállalkozásnak tűnik, hogy a számunkra legoptimálisabbat megtaláljuk. Mielőtt döntenénk, érdemes pár dolgot tisztáznunk magunkban.

Online, vagy offline programot szeretnénk használni?

Az online program előnye, hogy bárhol, bármilyen számítógépen beléphetünk és a könyvelőnknek is adhatunk hozzáférést. Hátránya, hogy ha olyan helyen akarunk kiállítani számlát, ahol nincs internet (bár egyre kevesebb ilyen hely van), akkor ez nem fog sikerülni. Ezzel szemben az offline programok előnye, hogy internet nélkül is tudjuk használni, azonban csak azokon a gépeken elérhető, amelyekre telepítettük a számlázó programot.

Papír alapú, vagy e-számla készítése a cél?

Triviálisnak tűnik a kérdés, mivel minden valamirevaló számlázóprogrammal lehet készíteni e-számlát és papír alapú számlát egyaránt. Azonban, ha megnézzük az e-számla kiállításának a díját, akkor rájövünk, hogy igenis fontos eldöntenünk ezt a kérdés, mielőtt szoftvert választanánk. Egyes online számlázó programok ugyanis lehetővé teszik havonta bizonyos mennyiségben az e-számla kiállítását ingyenesen pl. billzone.eu számlázó, míg más programok használatakor már az első e-számláért is fizetni kell, azonban papír alapon ingyen használhatjuk.

Szükségünk van a számlázó programhoz vállalatirányítási rendszerre is?

Ha igen a válasz, akkor eleve érdemes olyan szoftvert választanunk, amely egyszerre tartalmaz vállalatirányítási rendszert és számlázó programot egyaránt. Így nem kell azzal vesződnünk, hogy két külön programot próbáljunk összehangolni.

Ha a fenti legfontosabb kérdésekre már választ adtunk, akkor már egy jóval szűkebb kínálatból kell eldöntenünk, hogy melyik a számunkra legideálisabb, legkönnyebben kezelhető.