A dugattyús kompresszor otthonra is jó választás

A dugattyús kompresszor használata ma sem elterjedt az otthoni barkácsfeladatok során, azonban egyre többen felfedezik az ilyen jellegű gépekben rejlő lehetőségeket. Ma már ezek a kompresszorok egyértelműen megfizethető árkategóriába kerültek, ami indokolttá teszi az alaposabb megismerésüket.

Noha a dugattyús kompresszorok szerkezeti felépítése minimális mértékben változott, a készülékek árai mégis jelentős mértékben csökkentek. Ezt elsősorban a modernebb gyártási folyamatoknak, illetve az olcsó távolkeleti termékek beözönlésének „köszönhetjük”. A minőségről festett kép azonban ennél árnyaltabb, de erről kicsit később…

 

Az otthoni barkácscélokra használt dugattyús kompresszor bekerülési költsége jelenleg igen kedvező – hangsúlyozza ki a btkkft.hu munkatársa. Noha az ipari folyamatokban alkalmazott gépek ma is aranyárba kerülhetnek, az barkácsolás során használt kompresszoroknak helyük van a műhelyekben. Ezek nagyszerű megoldást jelentenek, ha sűrített levegőre van szükség, így az alkalmazásuk is sokrétű.

 

Érdemes alaposabban megismerni a dugattyús kompresszorok legfőbb tulajdonságait annak érdekében, hogy a lehető legjobb döntést hozhassuk meg egy készülék vásárlása során. Elsősorban természetesen a dugattyús kompresszorok és a csavarkompresszorok közötti alapvető különbségeket érdemes számba venni. Csak így tudjuk teljes bizonyossággal eldönteni, melyik megoldásra van szükségünk. A két típus nem csak a szerkezeti felépítésben, hanem főbb tulajdonságaiban is eltérést mutathat, így ezek megismerése fontos a kompresszor vásárlása előtt.

 

A dugattyús kompresszor alapvetően két olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt igencsak kedvező választást jelenthet. A legfőbb előnyeként el kell mondani, hogy akár hálózati áramellátás nélkül is használhatjuk őket. A másik nagyszerű tulajdonsága pedig nem más, mint a vegytisztaságú levegő előállításának lehetősége. Ehhez persze mellőzni kell azokat a dugattyúkat, amelyek olaj használatával kerülik el a túlmelegedést.

 

Vegytiszta levegőt abban az esetben érhetünk el, ha olajmentes megoldást alkalmazunk; a gyakorlatban ez teflon bevonatot jelent. Tudni kell azonban, hogy a teflon bevonat nem feltétlenül elegendő a súrlódási hőtermelés visszaszorításában. Az ilyen készülékek terhelhetősége korlátozott lehet, ezért nagy igénybevétel esetén ezek a dugattyús kompresszorok nem feltétlenül jelentenek szerencsés választást. Otthoni, illetve barkácscélú felhasználás esetén azonban a legritkább esetben beszélünk fokozott igénybevételről, tehát ezek a gépek is nagyszerű választást jelenthetnek. Mindenképpen érdemes számolni a kapacitásbeli szükségleteinkkel, mielőtt egyik vagy másik típus mellett döntünk.

 

A klasszikus dugattyús megoldást alkalmazó kompresszorok kiváló választást jelentenek a legtöbb esetben, azonban a vásárlás előtt további szempontokat is érdemes alaposabban górcső alá venni. A szakértők rendszerint kihangsúlyozzák, hogy a minőség kérdése kiemelt jelentőséggel bír a kompresszorok esetében, azonban ez nem azt jelenti, hogy a legmagasabb minőségű és árú termékek megvásárlására kellene törekednünk.

 

A barkácscélokra vásárolt középkategóriás dugattyús kompresszorok ésszerű választást jelentenek, csupán a márkajelzés nélküli „konténeres” gépeket kell elkerülni. Ezek esetében nem csak a pótalkatrész és a márkaszerviz hiánya jelentene gondot, hanem maga a megbízhatóság is, amit ezektől a gépektől aligha várhatunk el. Válasszunk inkább megbízható terméket, ami hosszú éveken és évtizedeken keresztül szolgálja az igényeinket!